Prvou premiérou činohry Štátneho divadla v sezóne je Anouilhovo Vtáčatko

18.11.2011 Košice

Košice 18. novembra (TASR) - Činohra Štátneho divadla (ŠD) v Košiciach uvedie dnes svoju prvú premiéru v tejto sezóne. Do repertoáru pribudne hra Vtáčatko (Colombe) z pera jedného z najznámejších francúzskych dramatikov 20. storočia Jeana Anouilha. Predstavenie bude vo viacerých smeroch výnimočné. Jednu z hlavných postáv, slávnu herečku Madame Alexandru, si zahrá Beáta Drotárová. Ako v tejto súvislosti povedal šéf činohry Jozef Úradník, je to svojím spôsobom darček divadla k jej životnému jubileu, ktoré oslavovala na jar.

Hra Colombe je nielen jedným z vrcholov tvorby francúzskeho spisovateľa Jeana Anouilha, ale patrí medzi vôbec to najlepšie, čo vo francúzskom divadle 20. storočia vzniklo. V Colombe na pozadí satirického zobrazenia života v divadelnom zákulisí ukazuje agóniu vzťahu mladého manželského páru. Hlavná hrdinka Anouilhovej tragikomédie, mladá Colombe, podľa ktorej je pomenovaná celá hra, podľahne čaru dosiek, čo znamenajú svet a rozhodne sa opustiť svojho manžela. V mnohých komických situáciách, ktoré hra ponúka, sa pred divákom vynoria aj vážne témy, ako je zrada, česť, vernosť či láska bez lásky.

Režisérom predstavenia je Ľubomír Vajdička. Zaujímavosťou je, že hoci meno Vajdička priaznivci košického divadla dobre poznajú, pre dvorného režiséra Slovenského národného divadla je to košický divadelný debut. Ten absolvuje až po svojom synovi Michalovi, ktorý už v Košiciach úspešne režíroval štyri tituly. „Musím sa priznať, že som sa tak trochu vyhýbal hosťovačkám. Nie veľmi sa chcelo cestovať. A keď som už vycestoval, tak to bolo vždy po takej skôr osobnej či priateľskej linke. A teraz je to, dá sa povedať, zásluha dramaturga Martina Gazdíka, ktorý ma oslovil,“ vysvetlil Vajdička starší dôvody, prečo prichádza jeho režisérsky debut v Košiciach až teraz.

Ako dodal, jedným z dôvodom, prečo prijal ponuku prísť režírovať Vtáčatko do Košíc, bola aj Beáta Drotárová. „Mala prsty vo viacerých úspešných inscenáciách, ktoré som v začiatkoch svojej režisérskej kariéry robil v Martine. Už vtedy bola vynikajúca a všetkých nás dokázala nakaziť svojou energiou a chuťou do práce. Dodnes si spomínam na mnohé situácie, ktoré sme spolu zažili, a teraz máme príležitosť spomínať aj spolu. Spájajú sa s ňou také svieže momenty z mojej minulosti,“ vyznal sa režisér.

V úplne novej polohe sa divákom predstaví Alena Ďuránová, ktorá hrá úlohu Colombe. „Ja sa nehanbím priznať, že mám 30 rokov a tá moja postava má 18. Po Nore, kde som hrala ja slobodná a bezdetná ženu, ktorá odchádza od rodiny, je to ďalšie také malé šialenstvo. A priznám sa, že režisér mi občas dohovára - Alenka, nemôžeš používať ratio, ona je spontánna. Tá hra aj moja postava sa mi veľmi páčia. Okrem toho, že sa musím vracať vekovo, vraciam sa aj k svojim začiatkom v divadle. Colombe je kvetinárka, ktorá pričuchne k divadlu a dostane sa do toho víru, vstreknú jej drogu s menom divadlo a ona sa do toho zamiluje,“ povedala Ďuránová.

Milovníci divadla si môžu Vajdičkovo naštudovanie vychutnať už dnes o 19.00 h v Historickej budove ŠD.
 

Vyberte región

mark